concern

Tuesday, February 14, 2012 9 comments

hai.
apa khabar korang semua? :D
seronok baca post korang yang sangat fresh and attentive. masih hidup juga larhh blog nehh kan :)

actually, my first intention of writing this post is to spread a good words on how you guys can become a concerned citizen's of M
alaysia.

it's simple!
nnt dah umur 21 tahun, jangan lupa mendaftar sebagai pengundi. jadilah pengundi yang telus dan tulus. HAHAHA. it is a good reminder, right?

Nahhhhh -..- that's not my main point. my true intention is to invite you guys to become one of the willingness blood donor! it is an easy and a noble action to do, guys.

since all of us is going to become an adult. plus, we're on the early 20's. so, we almost have our rights and power to decide the best responsible manner in order to become a concerned future Malaysia's generations.

the basic requirement to donate blood is the donor should be in the age of 18 (at leasts..) heyhey! bukan korg dah lebih 18 ke? so, korg lahh yg paling layak dan sesuai untuk menderma. sementara masih ada kudrat dan sihat tubuh badan, pasangkanlah niat untuk menjadi seorang penderma darah. kalau dah berniat, tak payah tunggu lagi pergilah ke bank darah berdekatan yang ada di setiap hospital. (pergi yang kerajaan lahh yerr. bukan niat nak pro-govt. hehe. faham2 je lahh kann, nak menolong yang susah dan memerlukan)

well, of course there is other requirements that you need to fulfill before eligible to donate blood. (especially weight : men >45kg and women >45 kg) and as long as you're healthy and voluntarily to donate, just go without doubtful and donate some of your blood.

jangan risau kalau korang tak tahu darah jenis apa. The Blood bank will identified your blood type for FREE! plus, you guys will get a free screening test to detect any abnormalities in your blood (like HIV, syphilis, malaria parasites and hepatitis B and C, inherited or congenital blood disorders) if any defects in your blood sample, they will give you a further test for prevention. (well, kan bagus tuhh dapat menghalang dari merawat kemudian) berbaloi-baloi! hehe.

make sure you guys makan breakfast and have a quality sleep the day before donation. it will makes the procedure easier and smoothly.
bank darah ada menyediakan segala kelengkapan yang selesa dan kondusif seperti penyediaan makanan untuk sebelum dan selepas pendermaan. kalau nak lepak2 kat bank darah pun selepas menderma pun boleh.
well, customer is always right!

sebelum aku mengajak korang menderma, sudah semestinya aku dah merasai dan melihat prosedur-prosedur yang bank darah jalankan.

actually, it was my second time donating blood. the first experienced is when i'm in my foundation's studies. so, my intention to donate blood is just for fun and gaining the experience of donate blood at least once in a lifetime. (well, perasaan bangga sebab dapat derma darah tuhh mesti lahh ada kann. haha) The second time experiencing donating blood plus having me as medical student, it rising me with a new view and intention. aku berazam nak mengajak orang2 terdekat dan kenalan utk sama2 mederma darah. aku memang sangat terkejut melihat stok darah yang benar-benar bersedia untuk digunakan (it means, the blood is done with the screening and verified by the doctor). aku ingat stok darah yang sepatutnya ada adalah banyak dan dismpan di dalam sebuah bilik kedap suhu at least sebesar kelas kita. tapi sebenarnya, jumlah stok darah yang available hanyalah di simpan di dalam peti kadap suku lebih kurang peti ais rumah kita je. itupun, masih tak penuh stok darah yang tersimpan dalam peti. (maybe, tempat lain banyak laa stok kot sebab tuhh vampires seperti the cullens and the salvatores bolehh suka-suki curi darah. HAHAHA) so you guys bayangkanlahhhhh.

okayhhlahhh
just sharing some of the pictures.

screened blood stock *satu tingkat, satu jenis darah je. sikit kann

my blood type is B+! *well, this blood type is second last rare in human population after group AB


unscreened blood

now is pictures of experiencing blood donation procedures

finger pricking for checking blood group and haemoglobin level

blood withdrawal

the withdrawn product : a 400 mL of blood and a SMILE

apa tunggu lagi?
segeralah menderma. dermaan darah korang sekurang-kurangnya dapat menyelamatkan 2 nyawa tau!

itu sahajalah yang aku nak kongsi dengan korang. any new information, feel free to share :)
belajar dan enjoy!



selepas beberapa hari stalk korang.

1 comments

سم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم

act, tiba2 fikiran menerawang ke zaman persekolahan dulu.
teringat kat korang la kan.
teringat suasana belajar dulu.
well,
jangan cakap aku tak pernah langgar peraturan, cuma bukan selalu.
jangan cakap aku tak pernah bergaduh dengan kawan, selalu :P
jangan cakap aku tak pernah crush dengan budak skema. . .? let just skip that part.

menjadi pelajar kegemaran cikgu,oh mestilah bukan aku. sebab bukan aku yang dapat skor 100 untuk kerta matematik tambahan mahupun biology.(siapa ek? hehe)
lagi-lagi bila aku pernah ponteng kelas Cikgu Juraida (matematik tambahan). bermulanya detik aku fail untuk kertas subjek tersebut.
skip another part.
aku lebih suka mengimbas kenangan bersama kawan.
not to mention, of cause with my coolest classmates ever.
sampai sekarang pun aku still sebut classmates. sebab aku rasa macam susah je nak sebut ex-classmates. (huruf x memang selalu menyusahkan aku, especially bila dia hilang, "find x", "find the value of f'f(x)" and etc.)
cerita tentang aku dan engkau dan mereka dan kami.
yeahh. bukan setakat menitis,mengalir bak deras air paip bomba tatkala mengingatkan kembali kenangan 4/506.



from top left: me unimas (biotech), nad utp, meyra unimas (medicine), raja uitm, raidah utm (engine), cikgu suriana (hoomroom berlian d ), nik aini ump(chem biotech), eleeza mara banting (medicine), amira jordan (dentistry) , Fafa Royal Collage Medicine Perak.
from down left: ezzaty unimas (cognitive), atiqah ukm (medic), hidayah AUCMS (medicine).



from top left: zarif usm, baaqiy Australia (architecture), cherah moscow (medic), alubah uia (tak faham aku kenapa budak ni tak fly,paling genius dalam sekolah kot dulu), iman baba uitm, shahril . . . , muzamil UPNM, sharif Ireland (medicine), haziq pre-uni scholar of bank negara.
down left: shaqil uitm (finance) , arif u.s. (engine), opel kolej mara . . . , nabil roy uitm (tesl).


ok.kalau maklumat kat atas ni ada yang salah, minta maaf banyak2. aku try untuk jejak korang. tapi tak semuanya muncul.
and yes. aku bangga dengan kelas 6. kelas F.
semuanya dah berjaya.
maksud aku hampir berjaya.
tak lama lagi, korang akan update blog fasal convocation day pulak kan.
tak sabar. :P
insya_Allah. semua akan berjaya dunia dan akhirat.
ok lah, till then, take care.
 والسلام

a concise meet

Monday, February 13, 2012 2 comments

" ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan terhadap saudaranya  di dalam doanya "
 (imam al-ghazali)

alhamdulillah, i met nadzirah and fafa last week in perak!

last week, i went to ipoh with my friend, fatimah to attend a forum held in utp. i was so excited as i know fafa and nadzirah will be there too.

so,right after i finished my class on friday afternoon, i took a bus from butterworth to ipoh, which was roughly 2 hours away. then, fafa picked me up in gopeng bus station to her house, and i stayed there for the whole weekend. yeahaa:)



 " if you have no shame, do as you wish"- rasulullah S.A.W 

that night, we (fatimah and all of fafa's housemates) went straightly to utp which took about half an hour to 45 minutes, and reached there around maghrib time. we performed our prayer in utp's mosque, which i tell you, very stunning and amazing, indeed! 
haa, yg pink tu siti zubaidah, bdk tgb jgk.
yg biru, housemate fafa, namaya siti. dan yg ungu  tu fatimah,kwn kite,.

ni ikan2 kt masjid utp. besar betol.subhanallah!

ni bhgn dlm, kt  bhgn atas tmpt perempuan. subhanallah! cantik kan:')
so here some of the things i got during the forum.

islam adalah agama pergaulan. tetapi asasnya dahulu, perempuan duduk di rumah dan kaum lelaki yg byk bergaul. ttp, jika perempuan mempunyai keperluan/ urusan, dibolehkan dgn syarat keadaan mesti selamat. 

ada satu kisah yg diceritakan oleh ust zamri bhwa nabi Muhammad S.A.W memanjangkan selawat selepas solat supaya kaum perempuan boleh keluar dahulu dr masjid/ tmpt solat dgn selamat. 
selain tu, dihuraikan juga ttg garis panduan bts2 pergaulan
1 bercakap yg maaruf shj
2 tundukkan pndgn
3 jgn berhimpit2/ bersesak (tmpt org rmai)
4 elakkn berdua2an (yg ketiga ialah syaitan) wlaupun sama jantina
5 hindari tmpt2 syubhat( cinema. etc)
6 serius (xmelunakkn suara ketika berckp)
7 jg pergrkn( senonoh/sopan)

all in all, ikhtilat is something we basically know but how far we understand and comprehend the practicality of these guidances are up to us.
your call.
 insyaAllah, may Allah bless us all.

 jazakumullahu khairan kathira:)


Baaqiy's here!

Wednesday, February 8, 2012 5 comments
Salam guys.

How are you guys? It has been long time since my last post. Aku just nak bagitau korang that this month, aku dah nak fly pergi Australia (yayyy). Alhamdulillah =)

Aku akan sambung belajar dekat Deakin University, Melbourne, untuk Bachelor Of Design (Architecture). Maybe aku akan fly 18 Februari ni, tapi tak confirm lagi, maybe lagi awal atau lambat. Nanti aku confirmkan. So siapa-siapa ynag nak datang, haha, datanglah.

So, kampus aku dekat Geelong, depan laut. Here are some of the pics :



aku tak jumpa gambar yang best2. lol

Aku rasa itu je kot, wish me good luck in a new, strange place. Hopefully everything will be fine. And I wish success for you guys too. I know my classmates are awesome.


ALLAH KNOWS BEST

Sunday, December 25, 2011 5 comments

Bagaimana hari korang semua hari ini? semoga hari ini lebih baik dari semalam dan semoga setiap hari juga digunakan sebaiknya untuk sentiasa mencari redha Allah, bekalan dunia dan akhirat. Insha'Allah..Namun tak semua dikalangan kita yang 'hari ini'nya lebih baik dari semalam. Betul tak? kadangkala kita terfikir kenapa? kenapa kita? kenapa mesti kita yang diduga. kenapa hanya kita yang bermasalah. Walhal kita setiap hari menunaikan solat, berdoa, membaca al-Quran,bersedekah dan bermacam-macam lagi perbuatan baik yang lain.
Mesti semua pernah dengar ungkapan ini, "Allah tidak akan menduga seseorang itu diluar kemampuannya". Setiap yang berlaku ada hikmahnya, setiap dugaan merupakan suatu nikmat. Ganjaran tersirat daripada Allah Taala. Ya! semua itu adalah benar, cumanya cara penerimaan kita yang berbeza itu akan menentukan sama ada, dugaan tersebut merupakan suatu nikmat ataupun sebaliknya. Mungkin sebelum ini kita selalu mengeluh apabila ditimpa masalah. 'kenapa keluarga aku tak bahagia?' 'kenapa mesti aku yang sakit?' kenape mesti aku yang fail subjek ni?' 'kenapa mesti aku yang putus cinta?' 'kenapa aku tak secantik dia?' 'kenapalah aku ni gemok sangat?' 'kenapalah aku ni gelap sangat?' dan macam-macam kenapa yang lain lagilah.
Pernahkah kita terfikir mengapa Allah jadikan setiap manusia itu berbeza-beza.? wajah yang berlainan,bentuk badan yang berlainan,warna kulit yang berlainan,ketinggian yang berlainan,personaliti yang berlainan dan semestinya masalah yang berlainan. Jawapannya, tentulah untuk saling mengenali sambil mensyukuri segala keindahan nikmat ciptaan Allah. Ciptaan Allah yang berlainan itu menunjukkan betapa Allah itu Maha Pencipta. Sebaik-baik pencipta adalah Allah. Dan hanya Allah juga yang mengetahui segala-galanya.
Mungkin keluarga kita tidak sebahagia keluarga orang lain. Namun berSYUKURlah kerana masih mempunyai keluarga,sedangkan ada saudara kita yang lain hidup sebatang kara. Mungkin ada masanya kita sakit. Namun berSYUKURlah kerana sakit merupakan salah satu penyucian dosa. Mungkin kita ada gagal dalam pelajaran. Namun berSYUKURlah kerana ianya merupakan peringatan agar kita terus melipat gandakan lagi usaha. Bahawasanya, Allah lebih memandang usaha seseorang hamba itu daripada hasilnya.Mungkin kita pernah merasa sakit kerana putus cinta dan ditinggalkan kekasih. Namun berSYUKURlah kita kerana masih mempunyai CINTA ILAHI. Andai kita kehilangan cinta-NYA,apalagi yang kita ada? Mungkin kita tak secantik orang lain,tak sekurus orang lain dan juga mungkin kulit tak seputih atau secerah kulit orang lain. Namun berSYUKURlah kerana penciptaan kita yang sempurna ini adalah kurniaan yang paling cantik dan yang paling indah di dunia ini.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Jika kita rasa masalah kita itu sangat besar, ada orang lain yang mempunyai masalah yang lebih besar dan lebih berat dari kita. Mohonlah pertolongan daripada Allah,kerana sesungguhnya setiap masalah itu datangnya daripada Allah dan daripada Allah jugalah datangnya jalan penyelesaian. Memang benar bahawa hidup ini tak selalunya indah namun hidup ini juga mempunyai seribu satu alasan yang dapat membuatkan kita tersenyum. Percayalah bahawa setiap masalah dan dugaan itu merupakan salah satu nikmat kurniaan Allah.
Berubahlah sementara mempunyai waktu. Bersyukurlah sementara masih berkesempatan.dan carilah keredhaan Allah setiap hari agar hidup ini lebih bermakna. Jangan pernah meragui jalan cerita kehidupan kita yang telah dirangka oleh Allah Taala,kerana apa-apapun yang berlaku, ALLAH KNOWS BEST!
Wassalam...