As MARA student

Sunday, June 27, 2010 6 comments



May 6th , 2010, A New Life

KRRIING! I still remember the last alarm I had at home before I went to university as a new student in a pre-degree programme. I praised to Allah as He gave me a gift to further my study in a local university at Universiti Teknologi MARA(UiTM). My university is located at Shah Alam, Selangor. Although I did not managed to get a qualified SPM result to study abroad, this opportunity is a golden ticket for me in order to pursue a good career in the future. I sat up packing my bits and pieces late that night. Well I was too excited!

I arrived at 8 a.m. as I was way too early. I was the first TESL foundation male student who reached the Sultan Salahuddin Mosque! Yes, the mosque was the meeting point for new students to get on buses to go to respective colleges. Mine is Meranti College in section 2 Shah Alam. I was in formal attire and the sun was shinning brightly, phew, such a hot morning it was. I filled up forms as soon as I rolled in Meranti. My room was fantastic! It was equipped with all odds and ends. I shared the room with other five TESL students. What an eventful day it was.

June 11th, 2010, As a TESL Tyro

As I walked in the faculty in section 17, I felt naturally excited and apprehensive. I started my classes on Monday, 31st June. I woke up on 6.30 a.m. in the morning to attend classes and go to faculty by INTEC bus. I have no problem to wake up early since I was in boarding school before. Sometimes I will hop on RapidKL bus as an alternative way to get to the faculty on time. There are eight courses in TESL foundation programme. Among all eight courses, I found out TSL51(college study skills) and TSL031(listening and speaking) are the two most interesting courses that catch my eye as I have a preference on hand-on subjects. This state of working could educate me to gain proficiency of managing myself and people around me as well as to improve my intrapersonal and interpersonal intelligences, which I learned in Miss Azyyati’s class. At this stage, my mind dug further in this matter, and tried to find out what is my strength and capability of thinking based on my dominance intelligences. Brain resembles as a generator to produce output. So I really think that I must identify my own my brain first in turn to create the best product for output. I hope so.

17th June, 2010, Money VS Food

Older people like my parents were always complaining about the rising cost of living. At first I did not understand what they were talking until I experienced my life in college. My father said that he used to be able to get a plate of rice for 20 cent. That was hardly unbelievable considering that a plate today costs more than a ringgit. Now I understood what cost of living means. On the first day, with a couple of friends, I reached the section 2 food court at about 7.30 p.m. in the evening. The sky was already darkening and the owners of restaurants have their portable lights switched on. I walked between two rows of food stalls. The very first thing that fascinated me was the mouth-watering smell came from a tomyam stall. There were many people seated at that stall. Since that day, I came to that stall everyday because the price is reasonable. I ate there everyday in order for me to save my cost of living in college as the owner offered lower price for university student like me. The stall’s label was Alhamdulillah

Well, these were all the matter that happened during my first month’s ride of being a pre-degree student in UiTM. As a new student, I hope I will learn more from the seniors and especially the lecturers. Thank you for reading.


at the new place

9 comments
salam semua...
harap korg sihat2 walau dmane korg berada...

kt nk cter cikit psl kmb...tp xleh tulis byk sbb ade lbh kurg 10 min jer nih..huhu

selasa(22/6)- 1st berada d kmb...pg2 tuh ade registration..pastu check in hostel..
kt dpt blok f...blok plg jauh n plg belakang...huhu...kecian kn...mmg blh slim r kat sini...
act, spe yg register awal dye masukkn kat blok f..igtkn regster awal leh dpt blok dpn(blok e)..
kt dpt rumate ex-mrsm pc..sakinah...nice girl..
blok f- kt, fadnor, ayush, farah syazwani, jebah...erm, ade lg...tp otak xleh nk fkr skrg nih..
blok d-dian
blok e- atikah fatholrzk, temah 509

wat mse nih, smua ok lg...xtension2 coz xstart study lg...tp klau dh start study nnt, botak r kepala..

tp 1 masalah kt...kt kuat tdo...kat dlm dewan, org br je start speech dh tdo...dlm bilik, masuk jer bilik tdo....

spe2 yg ade cdgn cmne kt nk atasi prob kt nih dialu2kn tuk bg cdgn..
hpefully, ble dh start study , kt xkuat tdo..

hurm, psl arep...kt pn jrg terserempak ngan arep..arep blok a n dye amik bisnes...kt amik ekonomi as subjek elektif kt...

esok(28/6)- ade class allocation...so hrp2 r dpt calzmet yg bez mcm korg... miss u guys so much..
k la, stakat nih jer yg kt leh tulis wat mse nih...lenkali klau ade ksempatan , kt tulis lg...

~salam rindu dr ur clazmet, eleeza~

pheewittt :)

Sunday, June 20, 2010 10 comments
warggghh. bgOs nye blog neyh. dh semakin hidOp ennnn. aku suka gilerrr dOe. klu x, suram smcm jer blog 506. tahniah r kpd haziq. (usaha ngkO agak berbalOi enn. good jOb brO!)

well, aku pon x tau nk stori apa kt sini. aku kt UNIMAS amik foudatiOn of life science. aku pon x cye, btOl ke aku nk further study aku hal2 berkaitan biOlogy and sO on. perghhh. mmg x yakin giler r. tp, ble dh stat blaja kt unimas nehh, aku rasa serOnok lak blaja biOlogy. buku2 biO mmg menarik dan best kt cais ( library r.. ) subject2 len pon best gakkk. :)

budak2 kt sini mmg sempOi r. org kuching pon baik2. (tetiba rasa x mO balik semenanjung dahhh. haha. mamat2 kt sini(bdk2 kuching not bdk unimas), boleyhhh tahan dOE. lg r aku suka dOk kuching. hahaha)merapu lak aku neyhhh.

tp, blaja kt sini mmg speed gler r. lecture mmg jnis bertoleransi nk slow dOwn klu x fhm. tp, bdk2 batch aku, mmg expert abess r. rasa kerdil gler kt sini. dOrg mmg fast learner. aku neyhh dh r speed tahap kura2. mmg sedihhhh. hoho

kt sini, plg best ari minggu r. leyh merayau mcm2. kt kl mmg r leyh merayau gakk. tp, ulang2 asyik wat bnda sama je enn. kt sini, ari mingu, senior selalu ajak masuk hutan, mnd air terjun, daki gunung,g kg budaya dan sewaktu dgn nye. kt kl, klu stakat hutan bkt nanas, aku pakai selipar jamban pon leyhhh lps lg. hahahaha.

tp, mall2 kt kuching mg x leyhh lwn kl r. mall dye kecik nak mapouihh. nk lepak2 mmg bosan. klu g mall, stkt bli brg boleyhhh r. tp, x byk pilihan mcm kedai2 kt kl. ='(
hoho. ape pon, klu korg mai kuching, roger2 ar aku. aku leyhh kasi tour guide free juz round2 kuching je r.. hoho.klu nk smpai, gunung santubOng, miri, brunei, mmg eden x dpt nk tlg. hahaha.

bhs srwk pon aku x lps lg. budak asasi unimas neyhh, byk bdk smnnjung.(sbb tu x ramai g ensem. x byk pilihan doe. hoho) mmg payah r nk dgr n blaja bhs srwk. bdk2 srwk x ramai pon. sabah-an pon x ramai sgt. so, mmg agak lambat r klu nk blaja bhs srwk.


anyway, kamik ad keja. kamik sik lupa sama kitak. kamik stop dlu. :) ( haha. tu je r yg aku bru tauu. cbe teka aku ckp ape. haha )

nnt aku stori lg :)

salam sayang dari kuching, sarawak. (ceyhh. bjet dudOk oversea lak. haha. xpe r. at least aku dOk over the sea. okayh larhh tuhh )

rndu kt bdk 506!!1

Saturday, June 19, 2010 8 comments
salam sume!!!hrp2 sume shat..sbnrnya beta menaip disini utk brhubung dgn tuan hamba sume..lame x dgr khabar brite...sudah ke sluruh pelusuk nusantara beta mncari ttp x bjumpa...pe ak mrepek ni...:-)..sbnrnya nk story psl dri ak skarg..ak skang kt kmns which stand for kolej matrikulasi nOgOri sOmbilan...trcampak den kt tmpt jin btendang lg..yg pling hbt kt sini po ECONSAVE..huhuhuh..sdey tol...

Tapi Alhamdulillah...kt sini sume bjln agak lncr...4 ur info,ak blaja math dgn riang skali kt sini..mrkh kuiz ak 10/10...(akhirnya ak bley blagak sket ngan mr. alubah)...sgt gmbira...kwn2 pon best...tp klasmet x se BEST korng 506..ak rndu n kangen sgt ngan korg..n lg satu ak mmg bley krus kt sini(sgt2 yakin)...sbb......nk g kuliah dkt 1 KILOMETER............mmg bley krus kan...agak2 bley trun 40 kg(so brt ak jd -6 kg)hahaha...

memula ak sgt sdey ngan result spm...pastu ngan upu lak...bagai jatuh ditimpa tangga(adoi!!! sakit!)tp ada hikmahnya kot...kt sni ak ley adapt ngn situasi die...klasmet ak ad 16 pompuan, 6 lelaki ...hampir pupus kaum adam............x mcm klas 506 yg dbanjiri lelaki ...hmmm..tu jela ak nk cite...org baru ...hehehe..kalo slah xyah pandai2 nk btolkan..heheh..gurau jerk...syg sgt kt bdk 506..u guys r so special in my life!!!!!!

CORETAN HATI

Thursday, June 17, 2010 12 comments



dear my comrades,

dah lame aku nak ckp bende nih.. AKU SAYANG KORUNK... yes i admit it my ego was too high to say this sebenarnye.. oh sahabat....

aku rase aku dah gagal as an mrsm student. Impian aku sejak kecik utk gi ovrc pas spm dah hancur. 5 thn aku kat mrsm, 5 thn! in the end sume jadi debu. aku xpenah menangis even ble aku sedih teramat, dah 4 thn aku xnangis, bkn aku gle or xnak juz aku mmg xley nangis..(seriously)

bagi aku klas 406/506 byk bagi memori kat aku.. aku igt lagi first day.. "hye aku sarip, ko?" mase tuh aku stat knal sarip, kenal haziq plak mase first perjumpaan homeroom. cikgu suriana plak mmg baek, aku syg die.. igt lagi saat aku gelak, marah, prep ngan korunk.. gi surau same2, mkn same2, gi ds same2.. aku mmg xpnah lpe sume bende tuh.. AKU INGAT! paling aku igt korunk lantik aku jadi the original pres of klas 6.. mase first meeting klas tuh aku tdo kat blok, aku sorg je yg xgi..

THEN alubah datang, "nabil, bangun, ko jadi pres klas 6"

bkn aku xnak mase tuh, juz aku rase malas nak pegang jawatan, sbb ble aku pegang sumthin, i'l b addicted to it. IT IS LIKE DRUGS TO ME... I TRIED TO AVOID IT..

SEKARANG, aku dah jadi seorang warga uitm, maybe aku xdpt gi ovrc cam korunk and study kat malaysia je. masuk thn ni, dah 6thn MARA taja aku.. aku tgh amek asasi TESL.. aku rase seruan dah memanggil aku. TESL mmg ape yg aku tunggu selama ini. Bukan kerana aku malas, tapi aku mmg tak meminati sains. Bagi aku, pe yg aku pelajari dalam TESL ni akan ku guna di hari kelak, setiap hari aku boleh menggunakannye. Aku sememangnye memang minat english sejak kecil, aku berhasrat sangat sangat ingin melanjutkan pelajaran ku di oxford semenjak aku kecil. Tapi.. semua hanya tinggal habuk memori yang tertinggal di benak hati. Aku dah gagal... jadi aku harap bagi sahabat aku yang dapat pergi ke negara orang lain aku harap kalian jangan bazirkan peluang tu. aku tak kesah sarip kata aku emo or bajet emo, yg penting ini aku yang sebenarnye, NABIL yang tidak sempat kalian kenali semase kita di alam persekolahan..

Akhir kata, aku nak mintak tolong kalian sedekahkan al-fatihah kepada arwah datuk aku yang sangat rapat dengan aku yang meninggal sehari selepas keputusan SPM dikeluarkan. Beliau arwah Haji Yaacob Bin Ayub yang sangat mengharapkan aku pergi overc telah meninggalkan aku dan dunia ni sehari selepas arwah menelefon aku untuk bertanyakan keputusan SPM.. Di mana, tatkala aku ingin menelefon arwah, pada masa itu aku dapat berita dia telah tiada... Disebabkan arwah, semangat aku untuk terus belajar masih kuat.. al-fatihah....

p/s : sekarang, tiada lagi roy yang ego yang kalian kenal, hanya aku yang sebenarnya....

kENAnGAN bErSAMA....

3 comments










SELAMAT PENGANTIN BARU DIUCAPKAN KEPADA EN.ZUHAR & PUAN SURIANA...
SEMOGA KEKAL ABADI HINGGA KE AKHIR HAYAT...
KEPADA TIGA ORANG SAHABAT INI DAN TEMAN-TEMAN YANG LAIN,SEMOGA BERJAYA DI LUAR SANA DAN JANGAN PERNAH MELUPAKAN SAAT-SAAT MANIS KITA BERSAMA..
UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA'.....
FRIENDSHIP FOREVER..............
506 FOREVER..........................
BY;NURUL ATIEQAH YUSOF

aku nak cita gak la, haha

1 comments
hye, salam, ni baaqiy la,

ok since haziq update pasal scholarship die, aku pon nak detailkan ape yg korang dah tau n ape yang korang x tahu, cth raidah, haha.

ok, aku dapat jpa, utk buat ausmat (australian matriculation) utk architecture kat kbu ( kolej bandar utama) international college, aku detailkan semua bnde sbb ramai tnye aku ausmat tu ape, kbu tu ape, haha.
then, jpa x bagitau u ape aku akan masuk, so, aku x tau ape haluan aku lps ausmat, yg aku tau, aku insya allah akan pg aussie (australia).. ausmat ni 18 bulan, dekat aussie pulak 36 bulan, harap2 dapat bahagian yg ber-snow, haha

ok, ape lagi??

and, aku sorang je ex-tgb yang akan blaja kat kbu, haha, rase mcm form 1 balik, kene start over balik, tp, nasib baik dah berkenal-kenalan ngan budak jpa yg akan blaja kat kbu. tu je kot aku nak cite, skrng sibuk nak prepare semua bnde, masuk kbu 1 julai nti, kalau semua blaja dekat2, boleh la jumpe kan3???

lame dh tak update

2 comments
hey guys, erm, aku cite cket. alhamdulillah, aku dapat scholarship bank negara. aku akan sambung study kat kolej tuanku jaafar and amek A-Level kat sane for two years. aku dftr on 15 august. lame lagi kan? aku mmg menternak lemak kat umah ni. dah naik 5kg dah sejak abes spm. gila kan? haha. After A-Level nanti, aku sambung Finance degree kat UK, insyaAllah. korang doakan aku buat yang terbaik ar utk program ni. 


hurm, aku dapat gak JPA yang rayuan punya. tapi aku tolak. aku dapat PIDN je, eventhough aku mintak PILN. so, aku decide utk tolak. so, ape cite korang?

5 hari di kelantan....

Wednesday, June 16, 2010 5 comments
7/6/2010:Eleeza sekeluarga datang ke rumah,menikmati juadah pagi di Kedah..
Bertolak dari Kedah ke Pasir Mas,Kelantan..
Ummi Aena n Fafa jemput d Stesen Bas P.Mas
Malamnya,kami berusaha menyiapkan bunga telur (saya,elly n Nadia junior),sementara Fafa giat meng'iron' baju2 ummi..(gelaran baru buat ckgu)
Lebih kurang pukul 2 pg,km semua baru pulang untuk tido..
Malam yng mengasyikkan buat Fafa n Elly..

8/6/2010:Kenduri bermula...(sibuk)
kami menghantar ummi ke masjid untuk upacara akad nikah..Wow,pertama kali melihat bakal abi kami..
Saya bantu menyiapkan inai di jari kaki n tangan ummi (xsangka sangat cantik)...huhuw..
kami bertiga juga menggubah hantaran ummi..(fafa,elly n me)klu nk usha lebih cket,cuba anda lihat di fb saya @elly...
Pada petangnya,keluarga Fafa dtng menjemput...Akhirnya,tinggallah saya n Elly berdua...
Malamnya,kami berbual n berkenalan dengan tuan rumah (mak saudara ummi)..Segan apabila dpt tahu anak mak cik tue sama umo ngan kitorang (kembar lelaki)..huuu...

9/6/2010:Pada pukul 2 petang,kami menghantar ummi ke rumah pengantin lelaki di Rantau Panjang..
Saya tolong ummi make-up (ntah le cntik ke x)...
Makan sedap sangat (nasi arab,nasi kerabu..............)
Malamnya,upacara membuka hadiah....banyak gilerr...
Saya n Elly tdo bersama ummi tersayang buat kali terakhir..

10/6/2010:Hari perpisahan...
Semua menunggu di luar untuk melihat saya n Elly pergi...............(termasuk baju merah)
Selepas itu,kami meninggalkan P.mas n bertolak ke Kota Bharu dengan Kak Sulha(kwn baik UMmi)..
Selepas ambil kunci rumah,kami ke rumah kawan saya,Ismat Mustaqim(xPres BWP MRSM Beseri),kami makan2 n kemudian Ismat tumpang kami pegi KB Mall..Saya berjumpa dngn Syahiedzat(xPres BWP MRSM K.T'ganu)..kami bertiga smbng2 n Ismat belanja minum.Elly n K.Sulha pn ada..
Tiba di SRK Islam Kiblah..kami rehat2 n menonton cter korea(Little Bride)...

11/6/2010:Sambung menonton Little Bride..
Saya n Elly basuh baju, n masak bersama...
pada malamnya,kami keluar ke Billion,(mencari keropok Kelantan tp tudung x bnyk)
So,kami ke Wakaf Che Yeh (beli keropok,tudung bawal,bju..)
Thanx K.Sulha sbb walaupun kak kurang sihat tp still sanggup bwk kami jalan2...

12/6/2010:Paginya,saya bersiap2...saya rushing ke stesen bus Kb...saya hampir terlepas bas...hehe...Sedihnya saat itu terpaksa berpisah dngn Elly n tinggalkn Kelantan...
Saya tiba di Kedah pd wktu petang sementara Elly,bas pkul 7mlm ke Kluang..
Elly n K.Sulha hadir ke majlis aqiqah,anak kwn k.Sulha di P.Mas pd petangnya....
this is the first time Elly naik bus ALONE n alhamdulillah,lebih kurang pukul 7 pagi lebih,Elly sampai di Kluang..

p/s:Diharapkan Eleeeza,Fafa sentiasa ingat saya n saya mendoakan anda semua berjaya di luar sana...Kenangan indah kita bersama xkn kulupakan... Selamat Pengantin Baru,Ummi!!

Salam Ukhwah semua........

3 comments

Kenangan indah semasa majlis pekahwinan ckgu Suriana xkn dilupakan....
Semoga ikatan yng terjalin antara Puan Suriana & En. Zuhar b'kekalan hingga akhir hayat n dimurahkan rezeki dngn anak yg ramai...
Semoga kita dapat bertemu lagi....