ALLAH KNOWS BEST

Sunday, December 25, 2011 5 comments

Bagaimana hari korang semua hari ini? semoga hari ini lebih baik dari semalam dan semoga setiap hari juga digunakan sebaiknya untuk sentiasa mencari redha Allah, bekalan dunia dan akhirat. Insha'Allah..Namun tak semua dikalangan kita yang 'hari ini'nya lebih baik dari semalam. Betul tak? kadangkala kita terfikir kenapa? kenapa kita? kenapa mesti kita yang diduga. kenapa hanya kita yang bermasalah. Walhal kita setiap hari menunaikan solat, berdoa, membaca al-Quran,bersedekah dan bermacam-macam lagi perbuatan baik yang lain.
Mesti semua pernah dengar ungkapan ini, "Allah tidak akan menduga seseorang itu diluar kemampuannya". Setiap yang berlaku ada hikmahnya, setiap dugaan merupakan suatu nikmat. Ganjaran tersirat daripada Allah Taala. Ya! semua itu adalah benar, cumanya cara penerimaan kita yang berbeza itu akan menentukan sama ada, dugaan tersebut merupakan suatu nikmat ataupun sebaliknya. Mungkin sebelum ini kita selalu mengeluh apabila ditimpa masalah. 'kenapa keluarga aku tak bahagia?' 'kenapa mesti aku yang sakit?' kenape mesti aku yang fail subjek ni?' 'kenapa mesti aku yang putus cinta?' 'kenapa aku tak secantik dia?' 'kenapalah aku ni gemok sangat?' 'kenapalah aku ni gelap sangat?' dan macam-macam kenapa yang lain lagilah.
Pernahkah kita terfikir mengapa Allah jadikan setiap manusia itu berbeza-beza.? wajah yang berlainan,bentuk badan yang berlainan,warna kulit yang berlainan,ketinggian yang berlainan,personaliti yang berlainan dan semestinya masalah yang berlainan. Jawapannya, tentulah untuk saling mengenali sambil mensyukuri segala keindahan nikmat ciptaan Allah. Ciptaan Allah yang berlainan itu menunjukkan betapa Allah itu Maha Pencipta. Sebaik-baik pencipta adalah Allah. Dan hanya Allah juga yang mengetahui segala-galanya.
Mungkin keluarga kita tidak sebahagia keluarga orang lain. Namun berSYUKURlah kerana masih mempunyai keluarga,sedangkan ada saudara kita yang lain hidup sebatang kara. Mungkin ada masanya kita sakit. Namun berSYUKURlah kerana sakit merupakan salah satu penyucian dosa. Mungkin kita ada gagal dalam pelajaran. Namun berSYUKURlah kerana ianya merupakan peringatan agar kita terus melipat gandakan lagi usaha. Bahawasanya, Allah lebih memandang usaha seseorang hamba itu daripada hasilnya.Mungkin kita pernah merasa sakit kerana putus cinta dan ditinggalkan kekasih. Namun berSYUKURlah kita kerana masih mempunyai CINTA ILAHI. Andai kita kehilangan cinta-NYA,apalagi yang kita ada? Mungkin kita tak secantik orang lain,tak sekurus orang lain dan juga mungkin kulit tak seputih atau secerah kulit orang lain. Namun berSYUKURlah kerana penciptaan kita yang sempurna ini adalah kurniaan yang paling cantik dan yang paling indah di dunia ini.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Jika kita rasa masalah kita itu sangat besar, ada orang lain yang mempunyai masalah yang lebih besar dan lebih berat dari kita. Mohonlah pertolongan daripada Allah,kerana sesungguhnya setiap masalah itu datangnya daripada Allah dan daripada Allah jugalah datangnya jalan penyelesaian. Memang benar bahawa hidup ini tak selalunya indah namun hidup ini juga mempunyai seribu satu alasan yang dapat membuatkan kita tersenyum. Percayalah bahawa setiap masalah dan dugaan itu merupakan salah satu nikmat kurniaan Allah.
Berubahlah sementara mempunyai waktu. Bersyukurlah sementara masih berkesempatan.dan carilah keredhaan Allah setiap hari agar hidup ini lebih bermakna. Jangan pernah meragui jalan cerita kehidupan kita yang telah dirangka oleh Allah Taala,kerana apa-apapun yang berlaku, ALLAH KNOWS BEST!
Wassalam...

Kenapa Allah Maha Pengasih dan Maha Pengampun?

Sunday, July 17, 2011 0 comments
Assalamualaikum.
just want to share some thought.
from drama stanza cinta, tv3, ahad.

"kamu tahu tak, kenapa Allah itu Maha Pengampun?
kerana sesungguhnya pintu taubat Allah itu,
sudah tersedia sebelum hamba-Nya memohon keampunan.
Jika kita memohon keampunan dari-Nya,
maka dengan serta merta Allah akan mengampunkan kamu."

wassalam.

akhirnya!

Saturday, July 9, 2011 2 comments
Assalamualaikum.
yee!
akhirnya, dapat jugak aku mencelah masuk blog nih.
hihi.
korang, jadi ker reunion bulan 7 nih?
tanya je, tak cadang pun.
kalau jadi gitaw awal2.
kena plan jadual aku yang pack nih.hoho
kepoyoan sekejap.
tu jeee.
testing.
sekian, wassalam.


Saturday, July 2, 2011 3 comments
 
tu diaaaa.nampak tak nampak tak.muka saudari yang kat tengah tu.yang diapit oleh 2 anon berwajah-kuning-weird-gila.motif wajah dia macam tu rupa aku pon tak berapa nak paham laa. hensem tak saudari tu? takk. kacak tak dia? takk. anggun?errrr. ayu? ERRRRR. tembam? Yeahhhh.

nama dia nuraini binti sidek. simple je nama. boleh panggil aini, nur,nini nuni pon bolehhh. tapi tembam tembam dia pon ada nickname jugak. untuk orang yang suka bersederhana boleh panggil dia NIk. haha rare tak nama tu? rare kann? daripada nini ke nik. tak ke jauh bezanya tu. nickname dia memang tak boleh calen fina badout punya laa wa cakap lu. sekali dia sebut nickname tu semua orang ternganga pastu melulu tanya sejarah nickname tu. cehhh

tapi se-RARE manapon nama dia rare lagi perangai dia. maksud aku suara dia. sekali dengar suara dia umphh mesti tak boleh tidur malam hoiiiiii.terngiang ngiang dari mimpi membawa ke bangun pagi pagi lepas tu terbawa lagi sampai ke sarapan pagi dan seterusnya. haaa dasyat tak dasyat laa aku cerita. kalau tak percaya boleh contact SINI. mintak bukti.

satu lagi kisah ke-umphh-an suara dia ni boleh buat orang rindu jugak. kalau nak maklumat lanjut boleh tanya SINI.

baiklahhh sampai di sini je perbualan kita pasal salah satu manusia weird ni. lain kali kalau ada jodoh tak ke mana kita berjumpa lagi. arigato sayonara bye.

p/s : disebabkan dia ni weird maka tarikh 1 Julai pon weird. sampai membuat kan aku lupa pasal tarikh penting ni.

SELAMAT HARI JADI NIK. MINTAK MAAF LAMBAT WISH. AKU LUPA.ni alasan tak boleh pakai ni.TAHUN DEPAN AKU WISH LAGI YE.NAK CALL KO TAK ADA KREDIT.AMPUN.

p/s : gambar ihsan SINI terima ksaih daun keladi

jom

Friday, June 10, 2011 6 comments
mari kembali ke masa silam :D

okayh. ini gambar waktu sekolah. itu pon, kalu korg lupa larhh (kalau YA korang lupa, memang nak kena ketuk kepala lahkannn. haha) rasa macam semalam baru ambil gambar neyhh. hahahaha
but guys.. have you noticed, actually it was almost 2 years since the photo
is taken. whoooaa! :D i bet all of us have grown up and becoming charming and pretty lads and gents. hahaha. now, everyone is another step further to grab their
own dreams. so, all the best, pals!

one of my gOal : becomes a pro-racer *joking! :D

looking forward to see and get to know my friends updates, yaww!

till then,
cheerioo.

take a walk.join me? haha.

p/s: tema kali ini adalah biru. *random and coincidence.

T.E.N.S.I.O.N

Saturday, May 21, 2011 3 comments
pening pening pening!nak tau sebab pe? result matrik dh kuar n skang AKU X TAU NAK AMEK COURSE APE!!!! result ak o.k cume ak x tau nak amek course ape..and Im really2X confused right now..sebab kbnyakan course adalah untuk bdk sains fizikal bkn untuk sains hayat..most universities in Malaysia offer courses for sains fizkal nye bdk...GERAMNYAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!! nak amek medik, peluang utk dapat x cerah..n skang ak pon dh pening...tringat ak ada sorg pakcik dr U.M datang mase ad exhibition unvrsity kt matrik ak ckp kalo nak amek medik kt U.M minimum 4.00 and maximum 4.00 with interview...ak pon x phm and pak cik ni muke die kerek gile seyh...jht kan aku..apa aku kesah..raidah, ko cari pak cik tu pastu ko blasah die ngan kuasa skonoi ko..hahahahaha...cube korg beri cdngn untuk ak..tlong eh..sy korg...

hai

Sunday, April 24, 2011 11 comments
blog ni nampak sunyi tanpa aku. disebabkan tu aku akan repotkan tentang kehidupan aku sekarang.






aku dah habis asasi dan sedang duduk lepaklepak kat rumah macam toke rumah hantu.

tu jela perkembangan aku.sekian.

we are strong^_^

2 comments


alt



assalamualaikum w.b.t.


finally, i can be one of the authors,,,credits to zarif  :)
i just want to say that im glad to see everyone here is fine and finished their studies with great memories, best results and so enthusiastic in looking forward for their future. yes. perhaps a doctor, a teacher, an architect and lots more:) and yet, im still here,with atiqah and sharif, giving our full concentrations in doing our best for IELTS, FINAL SEM 3 AND INTERVIEW...
frankly speaking, im tired.and tired. but that is not a core reason to stop. actually, i have been experiencing this feeling throughout sem1 and 2,,yet im still here, pursuing with the path i chose.alhamdulillah:)
just wanted to say, for those who still in their studies like me, go for it! there are always thousands of things that Allah has provided for you along the journey. AND IM GRATEFUL AS IM STILL STRONG.

a reminder to me and all,
STAY STRONG!
ask for it from Allah,
HE knows the best for us!

our journey is a long way to go,never scare of obstacles or even obligations,
be strong my dear friends,
+_+

ni ayat2 cinta Allah  =)
Firman Allah swt : Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah). (Al-Baqarah 21)



wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). (A-li 'Imraan 200)


alt

hope to see you guys,soon
be good then,
assalamualaikum
Tuesday, April 5, 2011 4 comments
Assalamualaikum!!
hye guys!!
hope you're in good condition..or else in good healthy..
may Allah always bless us..
hmm..how about your study?
i heard a few of us have finished their foundation..
i'm sure it's a relief for you..and quite nervous to know the result right??
but here,i'm quite "stress" too..because as you know sem 2 is quite tough!!the exact word,really tough!!huaa..
getting 70/80 marks is a hard thing for me..:'(
it's not like sem 1..but insyAllah i'll continue study,study,and study till the end..
:) pray for us!!
one word for me, myself and others, never give up!!effort and "doa"!!and "bersangka baik" to Allah!!
how many times you fall before, get up again and keep on walking!!
this is our challenges!!

"Tetapi hanya Allahlah pelindungmu, dan Dia penolong yang terbaik"
Surah Al- Imran-Ayat 69

recently, we are surprised by the tsunami that happened in Japan.
a few years ago, Acheh also suffered from this tragedy..and early 2011, New zealand also endured the same phenomenon..surely thousands and maybe billions people are died in those tragedy..
the question is why??
why??
is this as a natural disasters that will happen in few years?
if we think deeply, it is a reminder for us from The Al-Mighty!!
1. This world is too old..
2. Much social issue happened ( increasing of baby dumping, sex before married )..
3. The Judgement Day will come soon ( only HIM will know the exact time )
So, i want to remember myself and my beloved friends, we have to back to the basic..which is Qoran and Sunnah..
Sometimes we forget what is our aims to be here..in this world..
as a Muslim..as a Muslimah..
we always think about our life and enjoyed it beyond the limits without we realized it..
I admit, as a teenagers there are much things that we want to try..and we engrossed it..what Quran said, we take a half and ignored the others..for example, we pray five times per day,we fasting in Ramadhan..but when Quran stated that we( Muslim and Muslimah) should cover our aurah, we ignored it..

"Dan katakanlah kepada para perempuan yg beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya(auratnya), kecuali yg biasa terlihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kerudungnya(tudung) ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya(auratnya) ......."
surah An-Nur-ayat 31

"Katakanlah kepada lelaki yg beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya; yg demikian itu lebih suci bagi mereka. Sungguh, Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."
Surah An- Nur -ayat 30

yes!!we want to change ourself to a be a better muslim or muslimah but there are some "back speech" that will make me down...for eg. "macam la selama ni baik sgt.." @ " ye la,aku je yg jahat,kau kan baik".. and etc...

remember a thing!! when we want to change to be good person, there will be an obstacles that actually as a test for us whether we are really want to change to be a good person or it just a word..yes, in this life Allah create each things paired..
men and women, or more exact, wife and husband..:)) day and night.. good and bad..
so don't ever feel give up when the surrounding or people among you are laughed or make you feel down to make a change..
just give it to Allah..and show your effort..we can start "sikit-sikit" compared to "berubah secara mendadak"..

" Dan Allah menerima taubatmu, sedang org2 yg mengikuti keinginannya menghendaki kamu berpaling sejauh-jauhnya dari kebenaran"
surah An-Nisa-ayat 27

the important thing is our effort..
and don't let..

" Kami jadikan hati mereka tertutup dan telinga mereka tersumbat, agar mereka tidak dapat memahaminya.Dan apabila engkau menyebut Tuhanmu saja dalam A-Quran, mereka berpaling ke belakang melarikan diri(kerana benci)."
surah Al-Isra'-ayat 46

because once "hidayah" comes to us, we are not sure whether it will come again or just leave us without any reminder..we have to find it and not just waiting for it..
and "Islam itu suka kesederhanaan"..
we can do anything that we want, but make sure it is not beyond Islam limits..
just a share and a reminder for me and my beloved friends..


remember each other,k!!

remember Allah and our prophet s.a.w!!and love ourself!!

maah salamah wa ilalliqa'..
:))

Foundation...Full stop.....

Sunday, March 20, 2011 5 comments
First of all, i was so busy with my test and assignments as it was my last semester.
Secondly, i didnt have a good internet network for me to be online
Thirdly, i just finished my final exam on 18/3/2011.
Fourthly, my Foundation in TESL has ended with a grand dinner last night
Fifthly, i have 6 months of holiday break ahead! graaaarh!

These are some pictures i would like to share with all of you guys and girls.




Korean students exchange programme


My class president







my class's drama team



camping at Cameron Highland







my new families =)


My FRieNdS!!

Friday, February 4, 2011 31 comments
salam!!
korang!!my beloved frenz!!!
sihat?
den Alhamdulillah,sihat..
may Allah always bless all of you!!..
korang mesti cuti,kan2!!
jom kuar!!
hehe..cam sume duk sini je...
weh,nak tanya korang dulu main go kart berapa ringgit kena bayar?
nak main tp nak survey dulu..nak kira bajet dulu..:)))
tempat tu dekat dpn zoo melaka ke?
sy dh try google tp x jumpa pun...ye r google tu version lama kot..
insyAllah next week ada junior masuk!!n...kita x sekolah hari tu..:))
sehari je la..kita jd ajk jualan..jual2..jual roti sosej,rojak buah,kerepek n air kordial..
kitaorg tgh struggle kot nak cari duit utk wat graduasi kat hotel..huhu..
tp seriously, i really miss our dinner at DSB..great scenery by the students themselves..
haritu kat kolej ada wat malam akustika..sume lagu org putih..just a few of malay songs..haiya...den x paham pun..nasib baik ada lirik..hoho..
but one of my classmate,from sabahan is a good singer..he can sing the song greatly.. he also can sing afgan's song which is "PadaMu ku bersujud"..his voice looks like a real singer..
hmm...insyAllah in march,we will have a mock interview...dub3..my "nervousness" will come soon..(btl ke "word" ni??):))
pray for me..
recently, i joined a poem competition..whoaa...what make me twist my thinking to read the poem??hoho..as you know i've never ever join any poem competition..huhu..its really a nightmare for the audiences and the judges..haha..but i still want to try it..doesn't bother about others opinions..hehe..plus,my classmates gave me a support...
so,tara!!here i come!!i took out my specs to reduce my fright stage..
tp pelik..kenapa sy slalu bersemangat sebelum nak naik stage or speak in front of those people,but when it's my turn,i will shaking n shivering..huhu..
who have any tips?i've tried a few tips but the feeling can't be terminated permanently..i'm quite jealous with others that can perform their speech or presentation smoothly without shivering or shaking or etc..
btw,there will be a science exhibition just around the corner..
this semester is quite busy and tougher than before..i hope that i can overcome the circumstances by being stronger and full of enthusiasm..Amin..
hope all of you will be the same..tougher and enthusiasm in everything you are doing..(btl x ayat ni??cam translate dari bm je..huhu..)
last but not least,hope to hear from you soon..take care!!all the best!!
remember Allah!!and love all of you..
salam...

p/s: mari kita doakan keselamatan warga malaysia di mesir especially kawan2 kita yg berada di sana..x lupa buat semua penduduk Islam di seluruh dunia..insyAllah...)
Thursday, January 27, 2011 1 comments


HAPPY CHINESE NEW YEAR!!!!

I'm proud to be Malaysian. We live in harmony country with so many races in here. variety of festival we could celebrate and feel the joy together. most important is HOLIDAY!! :)

*okayhh. statement di atas sangatseperti membuat karangan. mari kita berbahasa secara informal pulakk*

bila ada perayaan, sudah tentu ad public holidays. walaupun kita tak merayakannya, tapi kita dapat bercuti jugak. itulah nikmat kehidupan di MALAYSIA.

"sambil menyelam minum air"

okayhh! sekali lagi aku dah merapu. aku just nak cakap...
hoyeahhhh!
next week cuti. bolehh kita meronggeng!! :D

p/s : okayh. entri ini sekadar hendak memeriahkan suasana. blog ini semakin suram.
p/s : chop! nak promote jap.... jangan lupa skrg firefly dah buka operasi perjalanan ke sabah dan sarawak. harga pon berpatutan. JOM try firefly pulakk.
p/s : tak tau nak minta angpau kt sape. member 506 sumer melayu, enn. (-.-)''



Monday, January 17, 2011 3 comments
salam semua...lama gile x tulis kt blog nih..sori sesgt...bkn pe...kt matrik sush nk online...kalo sabtu ahad ak tgk cite korea ngan wt keje jela...btw, walopon dh tlmbat gile, ak nk ucpkan tahniah kt cerah yg dh pon main salji kt russia tuh..hm, nk tnye kt kwn2 y amek muet tu cmne??ok x??redha jela ngn kputusan kite..ak rase idop kt matrik ni serious bosan gile nk mampos..x mcm zmn skola dlu...mmglah matrik ni mcm sekolah..tp perjlnan aktiviti x sebest kt mrsm..aktiviti semua mmbosankn...ak cm nk gile kt sini...keje blaja 24/7..ak rndu la kt korg...walopon bdk klas ak bes, tp dorg x ble nkdbndingkn dgn korg..k,r...syg korg x trhingga...bye!!sekian, kamsahamida!!!!!!!