concern

Tuesday, February 14, 2012

hai.
apa khabar korang semua? :D
seronok baca post korang yang sangat fresh and attentive. masih hidup juga larhh blog nehh kan :)

actually, my first intention of writing this post is to spread a good words on how you guys can become a concerned citizen's of M
alaysia.

it's simple!
nnt dah umur 21 tahun, jangan lupa mendaftar sebagai pengundi. jadilah pengundi yang telus dan tulus. HAHAHA. it is a good reminder, right?

Nahhhhh -..- that's not my main point. my true intention is to invite you guys to become one of the willingness blood donor! it is an easy and a noble action to do, guys.

since all of us is going to become an adult. plus, we're on the early 20's. so, we almost have our rights and power to decide the best responsible manner in order to become a concerned future Malaysia's generations.

the basic requirement to donate blood is the donor should be in the age of 18 (at leasts..) heyhey! bukan korg dah lebih 18 ke? so, korg lahh yg paling layak dan sesuai untuk menderma. sementara masih ada kudrat dan sihat tubuh badan, pasangkanlah niat untuk menjadi seorang penderma darah. kalau dah berniat, tak payah tunggu lagi pergilah ke bank darah berdekatan yang ada di setiap hospital. (pergi yang kerajaan lahh yerr. bukan niat nak pro-govt. hehe. faham2 je lahh kann, nak menolong yang susah dan memerlukan)

well, of course there is other requirements that you need to fulfill before eligible to donate blood. (especially weight : men >45kg and women >45 kg) and as long as you're healthy and voluntarily to donate, just go without doubtful and donate some of your blood.

jangan risau kalau korang tak tahu darah jenis apa. The Blood bank will identified your blood type for FREE! plus, you guys will get a free screening test to detect any abnormalities in your blood (like HIV, syphilis, malaria parasites and hepatitis B and C, inherited or congenital blood disorders) if any defects in your blood sample, they will give you a further test for prevention. (well, kan bagus tuhh dapat menghalang dari merawat kemudian) berbaloi-baloi! hehe.

make sure you guys makan breakfast and have a quality sleep the day before donation. it will makes the procedure easier and smoothly.
bank darah ada menyediakan segala kelengkapan yang selesa dan kondusif seperti penyediaan makanan untuk sebelum dan selepas pendermaan. kalau nak lepak2 kat bank darah pun selepas menderma pun boleh.
well, customer is always right!

sebelum aku mengajak korang menderma, sudah semestinya aku dah merasai dan melihat prosedur-prosedur yang bank darah jalankan.

actually, it was my second time donating blood. the first experienced is when i'm in my foundation's studies. so, my intention to donate blood is just for fun and gaining the experience of donate blood at least once in a lifetime. (well, perasaan bangga sebab dapat derma darah tuhh mesti lahh ada kann. haha) The second time experiencing donating blood plus having me as medical student, it rising me with a new view and intention. aku berazam nak mengajak orang2 terdekat dan kenalan utk sama2 mederma darah. aku memang sangat terkejut melihat stok darah yang benar-benar bersedia untuk digunakan (it means, the blood is done with the screening and verified by the doctor). aku ingat stok darah yang sepatutnya ada adalah banyak dan dismpan di dalam sebuah bilik kedap suhu at least sebesar kelas kita. tapi sebenarnya, jumlah stok darah yang available hanyalah di simpan di dalam peti kadap suku lebih kurang peti ais rumah kita je. itupun, masih tak penuh stok darah yang tersimpan dalam peti. (maybe, tempat lain banyak laa stok kot sebab tuhh vampires seperti the cullens and the salvatores bolehh suka-suki curi darah. HAHAHA) so you guys bayangkanlahhhhh.

okayhhlahhh
just sharing some of the pictures.

screened blood stock *satu tingkat, satu jenis darah je. sikit kann

my blood type is B+! *well, this blood type is second last rare in human population after group AB


unscreened blood

now is pictures of experiencing blood donation procedures

finger pricking for checking blood group and haemoglobin level

blood withdrawal

the withdrawn product : a 400 mL of blood and a SMILE

apa tunggu lagi?
segeralah menderma. dermaan darah korang sekurang-kurangnya dapat menyelamatkan 2 nyawa tau!

itu sahajalah yang aku nak kongsi dengan korang. any new information, feel free to share :)
belajar dan enjoy!



9 comments:

raidah at: February 15, 2012 at 12:37 AM said...

alhamdulillah rh positive ko ek.HAHAHA bab tu je yang aku ingat pasal bio

{ safina razak } at: February 15, 2012 at 1:10 AM said...

berat aku tak cukup -..-"

{ Haziq Ghafar } at: February 15, 2012 at 8:23 AM said...

Meyra! We have the same blood type. :D

{ AmEyra } at: February 15, 2012 at 9:31 AM said...

haziq : yeayyy!darah B sgt unik dan rare tauu. sangat diperlukan oleh bank darah. bila sihat tubuh badan, pergilahh menderma :)


fina : makan byk2 lagi. makan protein byk sikit. kalau tak dapat derma darah pun, at least jaga kesihatan diri elok2. kekalkan tekanan darah and make yourself always in positive attitude :)


raidah : baguihh laa h nehh raidah. ingat lagi tang rhesus. org perempuan sangat penting utk tahu dia RH apa. Rh -(ve) akan memebri komplikasi apabila hendak melahirkan anak kedua. tp, jangan risau, teknologi perubatan dah ada suntikan pencegahn utk wanita yg ada Rh -(ve). laki punn, kena aware dia Rh apa. kalau bkn dorg, siapa lagi yg responsible for each pregnancy kannn. haha

{ eiQa } at: February 16, 2012 at 11:27 PM said...

kt pun darah type B... hehe...rare ea? baru kt taw... rase cam diri ni tergolong dlm glgn special lak...

berckp psal derma darah ni buatkan kt mengimbas kembali kenangan yg xmanis bg kt...huhuuu... just want to share my experience with u guys..

1st tyme derma darah...kt kene cocok byk kali...darah asik beku..dua2 tangan kene cocok.. sminggu rase kebas tangan...paling menyedihkan,disebabkan darah kt asik beku je...so, dlm bag drh tu drh kt nmpak berketul2... last2 xcukup pn derma smpai 350 ml.. n darah yg kt derma tu kene reject... rse sedih gler... ;(

2nd tyme derma darah lak...kt pengsan exactly selesai je derma darah..nasib baek mase tu lom berdiri lg...kalu x, lg malu...

well, papepun yg berlaku, bende2 ni xpatahkan semangat kt utk terus menderma darah... yeaahhh...kt agree with meyra.. we have to be a concerned Malaysian..klau bukan, sape lg yg nk tlg org2 yg sakit kat hospital tu kan... hehee.. :)

{ AmEyra } at: February 17, 2012 at 6:59 PM said...

betul tuhh, elie. kalau bukan kita sapa lagi kannn :) haha

Press506 at: February 21, 2012 at 11:14 AM said...

sbnrnye darah b x rare tp kt malaysia darah b dikira darah rare sbb typical malaysian ( as in malays ) berdarah o so selain darah o, darah 2 dikira rare gak ar kt malaysia. but, usually siape yg darah b especially positive,means that dye ad darah kacuk sbb darah typical malays (darah o)x carry gene utk darah b (biology form 5- genetics) n sbb tulah darah b rare kt sini. tp fyi, worldwide, darah o lagi diperlukan dalam kebanyakkan blood bank di dunia sebab x bnyk world population berdarah o (which also implies yg darah malays yg rare sebenarnye).
p/s: ak berdarah b +

{ Prince of Noob } at: April 23, 2012 at 2:07 PM said...

takutnya tgk darah... btw done follow - noob

{ ~uǝǝʇɐɟ } at: May 17, 2012 at 5:10 PM said...

pernah derma jugak :) Darab jenis B ^^V (Sila2 dtg blog sy jugak)